Nån som funderar på vad som händer med vår mat?


Emma funderar Kommentera inlägget
Såg på ett program igår kväll, Food, Inc., om den amerikanska livsmedelindustrin, och jag ska säga att jag är rent äcklad.

Korna matas med majs, istället för gräs, för att dom ska bli fetare, dock tål dom inte majs och därför bildas bakterien E. Coli 0157:H7. Bakterien har tagit några människors liv, efter att dom har ätit hamburgare och liknande, men företagen gör inte något åt det. Dom hittar på ursäkter, allt annat än att det är majsen som är orsaken till bakterierna.

I programmet visades ett litet slakteri, som inte hade till avsikt att bli störst på marknaden, utan dom ville bara att djuren skulle behandlas värdigt och att köttet inte skulle vara smittat med bakterier. Dom höll till utomhus när dom slaktade och livsmedelsverket menade att det inte alls var bra, det var för orent. Men saningen var att dom stora "rena" slakterierna hade 27 gånger mer bakterier i sina produkter en det lilla slakteriet...

I USA är priserna på mat lite underliga. Många fattiga har inte råd att köpa nyttig mat, för den är svindyr. Istället är snabbmat, läsk och godis mycket billigare. Ett exempel i programet var att man kunde få två stycken läsk till samma pris som en grönsak. Hur smart är det egentligen? Kanske inte så konstigt att fettman och diabetes ökar och risken att få till exempel E. Coli 0157:H7-bakterien finns där. Det kanske är dags att ändra lite på priserna? I alla fall försöka.

Att jobba på ett slakteri i USA idag är det sämsta jobb man kan ha. I en fabrik fick man se hur personalens arbetsförhållanden var. Några jämförde det med att personalen hade det lika bra (dåligt) som grisarna som skulle slaktas.
Cheferna, eller vad man nu ska kalla dom, menade att grisarna ändå ska dö så då spelar det ingen roll, i princip det samma gällde för personalen. Dålig lön och stor risk för bestående men, utan chans att kunna sluta, med risk att inte kunna överleva vardagen.

Det är hemsk att världen ser ut som den gör idag och dessutom var allt det här från USA. Det hade på nått sätt varit lättare att förstå om det var från ett u-land.
Jag hoppas att köttet på den svenska marknaden inte innehåller lika mycket bakterier och att djuren behandlas på ett värdigare sätt, självklart personalen också.






Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback