Kyligt


Höst Vatten Kommentera inlägget
För några dagar sen, innan det tråkiga regnet kom, så åkte jag och Johan en sväng ut till Holmsund. Det var precis innan solen gick ner och det var en del moln så det blev ganska skumt och fina färger. Minusgrader, snö och lite moln blir en allmänt kall, men fin, bild.


Blå himmel


Höst Kommentera inlägget
Hösten är borta (enligt mig), nu är det mellantinget i väntan på vintern.


Ett hus där jag vill bo


Livet ur min synvinkel Kommentera inlägget
Här är det inte mycket som händer. Jag har kommit in i nån slags tråkperiod tror jag. Allt är tråkigt, utom att rita och spela sims (...). I tisdags tog jag till och med kameran med mig när jag gick ut, dock utan nämnvärt resultat.  Regn, gråmulet och dassigt väder är inte kul just nu. Även fast det var fint väder i tisdags så lyckades jag inte ta någon bra bild (tror jag, har inte kollat än).
Så, istället för att fota så spelar jag sims i stället. Eller spelar och spelar, jag bygger. Det är så himla kul att få göra hus, så som man skulle kunna tänka sig att bo. Det är jäkligt klurigt ibland att få till det, men jag lyckas! Här är i alla fall mitt senaste hus, så här vill jag bo!


Slutartid, bländare och ISO

Jag fick en fråga om jag kunde berätta hur jag gör när jag fotar med manuella inställningar. Svaret är egentligen att man måste förstå inställningarna och sambandet mellan bländare, slutartid och ISO. Sen är det bara att testa sig fram och öva massor!
Men för den som inte vet vad som menas med bländare, slutartid och ISO så har jag försökt förklara här nedanför.
 

Slutartid

Slutartid är tiden som slutaren på kameran är öppen, alltså så lång tid som kameran släpper in ljuset för att skapa bilden.

En kort slutartid, ex. 1/1000 (en tusendels) sekund, "fryser" bilden, medans en lång slutartid, ex. 1/2 (en halv) sekund, fångar rörelser.

 
1. Här använde jag slutartiden 1/100 sekund.
2. Skakningsoskärpa. En längre slutartid användes, 1/2 sekund, och det är omöjligt att undvika skakningsoskärpa då, om inte stativ används.
Detta var ett exempel på rörelse som kan fångas vid längre slutartider, ett annat är exempelvis en bil som kör. En kort slutartid fryser bilen och med en längre tid fångas rörelsen och man kan se hur bilen susar fram. 

En liten formel du kan gå efter för att undvika skakningsoskärpa är 1 genom objektivets brännvidd. Exempelvis ett objektiv på 300mm så kan du klara dig utan stativ med en slutartid ner till 1/300 sekund. Men ett objektiv med en brännvid på 30mm kan du klara en slutartid ner till 1/30. Dock är en liten tumregel att om slutartiden är längre än 1/60 så är det dags att bli vaksam.

 

Bländare

Bländaren (anges med bokstaven f) reglerar ljusmängden med hjälp av öppningens storlek. Stor öppning - mycket ljus, liten öppning - lite ljus.

En stor bländare, lågt bländartal (ex. f/1.8), ger även ett kort skärpedjup. En liten bländare, högt bländarvärde (ex. f/22) ger ett långt skärpedjup. Med skärpedjup menas hur mycket av motivet som ska vara skarpt, eller helt enkelt hur mycket djup det ska finnas i bilden.

 
3. Här använde jag ett lågt bländartal, f/2.5. Legogubben är ensam i fokus.
4. Ett högre tal, f/22, användes här och nu kan man se vad som finns i bakgrunden.
Vilken bild är mer intressant att titta på? Själv svarar jag bild nr.1.
 
 
ISO

ISO anger hur ljuskänslig kameran ska vara. När ljuset är sämre, ex. inomhus, behöver kameran vara känsligare för ljuset och då anger man ett högre ISO-värde. En solig dag utomhus behöver kameran inte vara lika ljuskänslig och då passar det bra att ange ett lägre värde.

Detta låter hur bra som helst, dock är det en liten nackdel som följer med. Ett högre ISO-värde ger mer brus i bilden. 

Självklart beror det på olika kameror också, då vissa klarar högre värden än andra utan att ha allt för mycket brus.

 
5. ISO 100.
6. ISO 1600. Bilden har betydligt mer brus.

 När är det bra att öka ISO-värdet då? När du tycker att det behövs.

 Jag brukar hålla mig till min egna lilla regel:

100 - normalt dagsljus

200 - mulet, inomhus

400 - en dålig höstdag, inomhus

800 - skymning

Högre än så tror jag aldrig att jag har gått (min kamera är ganska känslig för det där jäkla bruset) och självklart finns det undantag, men det är en bra mall.

 

Slutsats

Alla dessa tre är beroende av varandra och dom har en sak gemensamt: dom reglerar ljuset.

Om du vill frysa en rörelse måste du ha en kort slutartid och förmodligen ha en större bländaröppning så att tillräckligt med ljus kommer in, annars blir bilden för mörk.

Men vill du få med rörelsen så måste du ha en längre slutartid och samtidigt förminska bländaröppningen då det annars kommer in för mycket ljus med den långa slutartiden. 

Om nu inte en längre slutartid och en stor bländaröppning ändå inte skulle släppa in tillräckligt med ljus, ja då är det bara att höja ISO-värdet. Testa dig fram och se hur högt ISO din kamera klarar och hur mycket brus du kan acceptera.Halsband


Close up Mina saker Kommentera inlägget
Detta halsband kommer nog att hänga runt halsen varje dag.


När det är höst...


Close up Höst Övrigt Kommentera inlägget
.


Macan och jag

En fin dag med sol! Snart ska jag slänga in tvätt i maskinen, hoppa in i duschen och sen ska jag ut. Ut i det fina vädret, måste ta vara på det eftersom att regnet har regerat denna vecka. Förövrigt så är jag faktiskt hemma i Agnäs.
Jag kom också på att denna lilla vän har varit min ägodel i ett år och två (tre?) dagar nu. Och han (ja det är en han) lever än!


Reflektion


Mina saker Övrigt Kommentera inlägget


Ett glas vatten, tack


Vatten Övrigt Kommentera inlägget
Nånting som jag tycker är fint är höga cylinderformade glas som är halvfyllda med vatten. Och hur normalt lät det där? Ville bara berätta, så att ni vet.


Utmaning


Kommentera inlägget
För att hitta lite olika saker, som man normalt inte brukar fota, så kan det ju vara bra med en utmaning. Därför satt jag igår kväll och knåpade ihop en liten egen utmaning. Inte allt för svårt (då blir det inte speciellt kul), men inte allt för enkel heller. Det ska ju faktiskt vara en tanke bakom bilderna också.
Lördag och söndag på utmaningen har dessutom en liten tanke bakom sig. På lördag är det faktiskt astronomins dag och natt, passande eller hur? Och söndag med rosa som tema, det är ju ändå oktober.
 
Är det någon fler som vill haka på?


Eldens färger


Close up Höst Vatten Kommentera inlägget
.


Det är inte lätt när det är svårt

Det har varit viss frånvaro här ett tag. Kanske blir det bättring, kanske inte. Jag har varit småsjuk ett tag nu så jag har ingen ork till nånting egentligen. Följ mig på instagram @emmaswindow om ni vill veta lite mer vad jag gör.