Kultur för hela slanten

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Umeå rustar sig för invigningen av kulturhuvudstadsåret. Detta är den stora helgen, och i morgon är det dagen då det är tänkt att 35.000 personer ska kolla på en ljusshow som hålls nere på älven (på isen såklart).
Jag åkte ner på stan nu ikväll och kollade in alla skulpturer och annat som finns i centrum. Det är många isskulpturer och snökuber som det projiceras fina budskap på. Men som sagt, i morgon sker själva invigningen så då ska jag stå ute och frysa ännu mer. Tror det kan bli ganska fint!


Vita träd och blå himmel


Livet ur min synvinkel Vinter Kommentera inlägget
Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Igår morse när jag skulle till universitetet var träden helt vita. När jag slutade sken solen (det hade den gjort hela förmiddagen) på en klarblå himmel och vita träd som ramade in omgivningen. Såklart ville jag ut och fota! Så, förrst hem, äta lite, packa ner kameran och ta på mig lite varmare kläder, vilket tog ganska precis 40 minuter. Tror ni inte att solen var gömd bakom ett molntäcke när jag kom ut igen?
Träden var inte lika fina när det inte lyste någon sol på dem så bilderna blev ganska tråkiga. Men jag fick mig en ganska lång promenad i alla fall, mina lår var totalt utan känsel (tappar alltid känsel i låren när det är kallt) när jag kom hem igen.


Ny dag

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Bilder från igår. Sol, -15 och några små snöflingor som faller, det är ju nästan perfekt.
Idag började vi den nya kursen, svenska. Nu känns det mer på riktigt, det är förrst nu som vi läser inriktat mot vad vi valt. Innan läste alla lärarstudenter samma så det var svårt att känna samhörighet med 300 personer.
Klappramsor, rim och ritsagor, den nivån var det på dagen. Nu vill jag lära mig masor med ramsor och sagor!


Stadioncross

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

I morse visade termometern -20 grader. Det var bara att dra på sig tjocksockar, långkallingar och täckbyxor, en eller två varma tröjor och en passande jacka. Idag körde dom nämligen stadioncross i Umeå (sm-veckan har härjat här hela veckan). Vi stod på en läktare och kollade alltså på skotrar som körde en bana några varv, kortfattat.
Jag är fortfarande småsjuk så jag stod inte kvar under hela tävlingen och tittade, min hosta är redan hemsk som den är. Men tiden jag var där var kul i alla fall!
Det har ju föresten äntligen kommit snö! Så pass att man kan säga att det är vinter. För bara en och en halv vecka sen kunde man ju tro att det var oktober/november.


Helg

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Nu är det äntligen helg. Inget tentaplugg, inget plugg över huvud taget. På måndag börjar en ny kurs så den här helgen kan jag slappna av med gott samvete. Snart ska jag åka hem till föräldrarna och fira båda två som redan har hunnit fylla år.
 


Slutet

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Nu är det sista rycket och sen är termin 1 på lärarutbildningen bortgjord. I morgon är det seminarie och på torsdag är det tenta. Självklart har jag nästan tappat rösten, i alla fall är jag väldigt hes, då vi ska prata en del i morgon. Det ska bli så skönt när den här veckan är slut! På måndag börjar svenska-kursen, det tror jag passar mig bra.
 
Snöat har det gjort också så i morgon ska jag gå och fota bron, som är på bilderna, igen. Jag har bild på den i dimma och när det är natt, tänkte att det kan vara kul med snö och så småning om i vår- och sommarväder också!


Ny skrivbok

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Har pysslat ihop en liten bok där jag ska skriva ner alla böcker som jag läser. Har haft den här tanken ganska länge, men aldrig hittat nått lämpligt material. Har haft en idé om hur boken skulle se ut så det svåra var att försöka följa den tanken. Men så kom jag att tänka på min kjol som jag aldrig har använt, tyckte den skulle passa och ja, det tycker jag att den gjorde.
Så en ful skrivbok, en kjol, lim, tygtejp och papper kan bli ganska bra.
 
 


Solen gör skillnad


Före och efter Vinter Kommentera inlägget
Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Bilden är tagen samma dag som bilderna nedanför, då det var mycket dimma. Det var precis innan "solnedgången" (syntes ju ingen sol på hela dagen), och bara åtta minuter efter den här bilden tog så tog jag en till bild och den var alldeles blå och mörk. Kunde det då bli mer tydligt hur mycket solen gör, även om den är gömd bakom lager av moln? För mina ögon var det ingen skillnad alls i ljuset. Kameran är så otroligt mycket känsligare. 
RAW-bilder utan redigering för att visa:
 
Nikon D800 + Nikon 50/1.8G


Ingen kan stoppa tiden

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Idag känns det lite som på bilderna. Diffust.
Igår eftermiddag när jag kom hem kände jag av både feber och huvudvärk, så jag tänkte vila en liten stund. Idag klockan tio vaknade jag. Jag som skulle göra en massa igår..! I och för sig hade jag nog inte orkat så mycket med feber och huvudvärk, men ändå. Det känns så fel.


November eller januari?

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Jag hamnar alltid på villovägar när jag ska gå till affären. Som sagt så ser jag till ica från mitt fönster, men ändå tog det en och en halv timme innan jag kom hem igen. Kan hända att jag gick en liten omväg, kan hända.
Det var dimma i morse när jag vaknade och jag tänkte gå ut redan då, men har en del att göra så promenaden fick vänta. Strax efter klockan ett tog jag mig ut, en timme innan det blir mörkt. Dimman låg, som jag hoppats på, kvar och jag var så nöjd så. Folk måste tro att jag är galen dock som står och tar kort rakt in i en mörk och död skog...


Jag ser det snöar... regnar

Nikon D800 + Nikon 50/1.8G

Snöblandat regn kan vara väldigt besvärligt. Jag gick på en promenad (tog bussen hem) och det såg ut som att jag hade duschat. Glasögonen var fulla av vattendroppar och det rann vatten från håret. Mysig promenad det där. 
 
Min mobil gjorde en programuppdatering idag och nu är det ljud när jag skriver ett sms eller liknande. På inställningar står det att knappljudet är avbockat så jag vet inte hur jag ska lösa det. Jag får väl bli en av de alla som jag föraktar: de som har knappljud.


3 januari

Nikon D800 + Tamron 90/2.8

Jag har inte varit ute sen nyårsafton då jag har blivit förkyld. Nu var jag så illa tvungen att gå ut, kylskåpet ekade tomt. Det är ingen lång promenad (jag ser ica från mitt fönster) men nog hann jag bli andfådd ändå, och snorig.
Nä, nu ska jag se på film och äta vindruvor! Bara jag inte sätter en druva i halsen när jag hostar eller nyser.


Min padda

 
Fick en fråga om min iPad, om vad jag tycker om den. Eftersom att jag tidigare hade noll erfarenhet av iPad så tycker jag förstås att den är super då jag inte kan jämföra med nått. Största anledningen till varför jag köpte den var för att lättare läsa kurslitteratur och att den är smidig att ta med sig. Och just en iPad för att den kan kommunicera med min macbook.
 
Jag har en iPad Air 32Gb, vilket räcker för mig. Det är lagom stor skärm, den är inte för tung och lagomt med minne. Jag kan tycka att en iPad mini är för liten, efter att ha jämfört i affären, även om den är billigare och klarar ungefär detsamma som den större versionen. Den är som en förvuxen iPhone och passar inte till mina användningsområden, texten blir för liten när man ska läsa en hel del. Det skiljer kring 1000 kr mellan air och mini så det beror ju helt på vad vilket syfte man har att använda paddan till. 
 
Mycket kurslitteratur finns som .pdf-fil och jag tycker det är tusen gånger smidigare att läsa på paddan än på datorn. Det är nästan som att bläddra i en vanlig bok, med möjlighet att markera texten utan att det är permanent.
 
Jag använder min dator mycket sällan nuförtiden då paddan kan göra det mesta. Datorn kommer till användning när jag ska använda word eller photoshop, vilket inte är varje dag. Med hjälp av Cloud on kan jag även fortsätta skriva på word-dokument på paddan, något som är toppen! Men då jag inte har något tangentbord än så blir det besvärligt så det är inget som jag gör ofta.
Dessutom börjar batteriet på datorn bli lite sämre så paddan är lättare då den inte behöver vara på laddning så ofta, bara var tredje/fjärde dag ungefär. 
 
Nackdelen med iPad, alla appleprodukter egentligen, är blåtanden. Det tog några månader innan jag kom på hur jag skulle använda bluetooth på min macbook. Vad jag hittills läst om iPad så finns det ingen nytta med bluetooth, varför finns det ens på den när det inte går att anävända? På grund av (tack vare?) detta så har nu dropbox kommit till stor nytta! Det här med AirDrop har jag inte lärt mig heller, nån som kan förklara hur det funkar?
 
Jag tycker att paddan har varit ett bra köp, men jag kan tänka mig att till exempel Galaxy Tab är en bra motsvarighet om man vill ha en android.


2013

 
Så var vi här igen då, nytt år. 2013 bjöd på många fina stunder, känns som att jag har hunnit göra ganska mycket under året. Jag har flyttat, gått många promenader med kameran, fotat norrsken, skoterturer, ny kamera och padda, äntligen fotat blåsippor, börjat plugga till lärare, läst många böcker, besökt djurparken. Under 2013 exploderade intresset för gamla böcker, och jag har märkt att det var väldigt många lador som fastnade på mina bilder. Sommaren hade många fina kvällar med grillning och solnedgångar/uppgångar. Julmarknader och pepparkaksbak har också hunnits med. Ett bra år.
 
2014 då. Jag ska ta upp mitt nyårslöfte som jag började på för 13 år sen - att inte äta godis. Det enda nyårslöfte som jag har haft, och kommer att ha. Det här året kommer jag att ägna mer tid åt min kamera, vilket jag gillar, då jag bland annat ska fota bröllop. Mycket plugg kommer det såklart också att bli.